Bahan2 :
3 ketul ayam - di potong kecil2,cuci dengan limau dan toskan
sebuku halia muda - hiris nipis
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 batang lobak merah - potong bulat2
3 biji cendawan butang dalam tin - potong bulat *
sedikit bunga kobis - potong kecil *
1/2 biji cili benggala - potong dadu *
1 sudu makan lada hitam biji - ditumbuk kasar *
1 sudu makan sos tiram *
1 sudu makan kicap cair *
2 sudu makan tepung jagung - dibancuh dengan 1 mangkuk air
sedikit minyak untuk menumis
Cara2 :
Panaskan minyak,masukkan bawang putih hingga naik bau,masukkan halia,lobak merah dan ayam biarkan sekejap.Kemudian masukkan bahan bertanda *.Akhir sekali masukkan tepung jagung,perasakan secukupnya,setelah masak bolehlah dihidangkan bersama2 nasi putih.Kalau mahu lebih pedas makan bersama cili api potong dicampur dengan kicap cair.
SELAMAT MENCUBA...


No comments:
Post a Comment